neděle 18. října 2015

Akce 'Čaj o páté' v rámci #ruzovyrijen - měsíc boje proti rakovině prsu

Krásnou neděli, mé milé čtenářky!

Mám upečený štrúdl, jehož vůně se line celou kuchyní a dokonale koresponduje s počasím, které venku panuje. Není špatné, mám ho takové ráda. Studené, ale přeci jen sem tam ještě prohřáté paprsky slabého slunce a vonící po spadaném listí. Víkendy trávím doma, ráda se obklopuji přírodou a Jizerkami, které jsou na procházky tímto počasím jako dělané.

Dnes vám přináším report z neobvyklé akce, které jsem měla možnost se v tomto týdnu zúčastnit. 'Ruce na prsa' je kampaň neziskové organizace Dialog Jessenius, která vznikla v roce 2009. Je zaměřena prioritně na mladou generaci a chce zvýšit povědomí o samovyšetření prsou. Tato akce se konala v krásném hotelu Golden Key, kousek od Pražského hradu v rámci 'Růžového října', který je obecně měsíc, který se zaměřuje na rakovinu prsu.

Nejdřív, než začnu, bych vám ale ráda napsala ještě něco. Mám takový pocit, že spousta z vás nad článkem mávne rukou a nepřečte si ho protože si pomyslí, že vás toto téma nezajímá, a nebo úplně míjí. To bohužel ale není pravda, rakovina prsu je dost aktuální téma i v mém věku. A tedy, ani já bych samotné akci nepřikládala takovou důležitost a možná bych z ní ani nepsala článek, kdyby...


...nebýt této akce, na blog bych to asi nikdy nenapsala, ale aby vám to dnes celé dávalo smysl, měli byste vědět, že je pro mě/pro nás téma o rakovině prsu doma dost aktuální, jelikož má úžasná maminka si právě tímto onemocněním teď prochází. Přišlo to zčistajasna a nezbývalo, než se nemoci postavit. Nechci to tu více rozvádět, myslím, že abyste se vcítili do mé role a do tohoto článku, to takto úplně stačí.

Jak jsem psala výše, asi vás toto téma nezaujme. Nebo se mýlím? Já bych náš pohled chtěla tímto článkem změnit, stejně tak jako tato organizace. Doufám, že si ho někdo z vás přečte a poví o tom kamarádce, která to zase předá dál. Budu ráda za jakékoliv reakce! A nejen já, ale i maminka, která je mou nejvěrnější a nejpozornější čtenářkou. A tento článek je ode mne pro tebe, stejně jako akce, o které tu dnes píši.


Za fotky a asistenci děkuji mé skvělé kamarádce Kláře! Takže je to mix mých fotek a profi fotek, které jsme dostali.


V zákulisí visely tyto krásné fotky. Škoda, že nebyly vystaveny v místnosti, kde se vše odehrávalo.


Koncept této akce byl takový, že pár blogerek se v tento večer rychle prohnalo po červeném koberci v outfitu, který měl zapadat do téma večera 'čaj o páté'. Bylo na nás, v čem půjdeme, jen v outfitu musely hrát roli růžové kecky od značky Novesta, které se již od roku 1932 vyrábí na Slovensku, ručně a za použití výhradně přírodních materiálů.


Když jsem si sebe představila se svými 160 centimetry na přehlídkovém mole, ještě s teniskama místo podpatků, věděla jsem, že to nebude ono. Ale čert to vem, o tom tento večer vůbec nebyl. Když jsem já vymýšlela, co si na sebe vezmu, chtěla jsem prezentovat něco 'mého' a místního. A protože Jablonec, kde bydlím, je proslaven perličkami, za kterými stojí světoznámá Preciosa, nemohla jsem jinak, než si vypůjčit část kostýmu od Preciosy Ornely, ve kterém jsem měla na začátku letošního roku čest nafotit její kalendář (chcete o tom report, nebo ho alespoň vidět?)

A aby to hrálo pěkně s těmi zářivě růžovými keckami, vypůjčila jsem si z Marks&Spencer tyto baby pink kalhoty. Jenže, M&S nevede žížalí velikost...

Abych to vzala popořádku, nejdřív jsem se nechala učesat šikovnou Monikou ze salónu Tomas Arsov a na poslední chvíli, kdy jsem se nejdřív nalíčila sama, mi úžasná Lucia Gibodová vykouzlila linky, šťavnaté tváře a přejela rty leskem.


Ještě před prezentací našich outfitů se předváděly šperky značky ZORYA, které byly moc zajímavé a na kterých se mi moc líbil jejich systém zapínaní, které bylo na magnet. Kromě blogerek ten nejkrásnější předvedla i Andrea Verešová.


A pak už nezbývalo nic, než 'naše přehlídka'. Ukáži vám asi jen sebe a ostatní, kteří budou fotky chtít pustit do světa, uvidíte na jejich blogu. Potkala jsem úžasnou Lucku z blogu Život podle Lucie, holky ségry z blogu Made in Prague, pak Janu Janatu a Jane Bond z blogu Love-Fashion, Verunku z blogu Veronika D, Nikol Kouklovoua nakonec skvělé Runningblondies, které jsem moc ráda poznala a které každé úterý pořádají běhy Prahou a se kterýma to asi vyzkouším, i když to možná nepřežiju :-D

A abych nezapomněla, celým Modním čajem provedla krásná Iva Kubelková ve stejně dokonalé vestě z H&M, a na fotce je s paní docentkou Tesařovou, která mluvila o rakovině prsu a to jsem já bohužel neslyšela. Ale povídala si s mamkou, takže pro nás její přítomnost na této akci byla k nezaplacení.


Po přehlídce nezbývalo nic jiného, než skvostné občerstvení, které jak jinak než ladilo s tématem celého večera. K tomu se podával výborný čaj, po kterém jsem nemohla usnout :-)


Musím se přiznat, že tato akce byla mým 'blogovým vrcholem', bylo to pro nás s mamkou, jako kdyby nám tuto akci někdo 'nahoře' vymyslel. Bude to znít jako klišé, ale jsem nesmírně ráda, že mi blog umožňuje účastnit se takovýchto báječných projektů. Celému týmu, Markétce a celé organizaci tímto článkem moc děkuji, děláte tu nejzáslužnější činnost a kdybych ještě někdy mohla, moc ráda jakkoliv přiložím ruku k dílu.

Takže holky, já budu doufat, že si z tohoto článku něco vezmete a web http://www.rucenaprsa.cz/ si založíte do počítačových záložek. Můžete si také stáhnout aplikaci do telefonu ale hlavně nezapomínejte na samovyšetření každý měsíc ;-)


21 komentářů:

  1. Kristýnko, prvně je mi líto, co se u vás děje.. Věř, že z vlastní zkušenosti mohu jen tušit, čím si teď procházíte. U mé mamky to bylo taky z čista jasna, ale dopadlo to dobře a věřím a hlavně doufám, že u vás také. :-) A co se týče akce, jen tak dál, dělá mi radost, když se takové události pořádají a hlavně, že se něco dělá! Ať už jde o pouhé zvýšení pozornosti k tématu, protože to je sakra důležité! Doufám, že v budoucnu bude takových akcí přibývat a mohlo by i ohledně jiných, méně diskutovaných druhů rakovin, které jsou v našich podmínkách velice časté.
    Držte se, držím palce! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak ty moc dobře víš, o čem mluvím :-) Mrzí mě to, ale když se o tom mluví, slyšíš, že s tím vlastně skoro každý má nějakou zkušenost. Ať už vlastní nebo v rodině. Souhlasím, ať je takových akcí co nejvíce :-)

      Vymazat
  2. krásny článok :) dúfam, že všetko bude dobré, mamina to určite zvládne. akcia to musela byť skvelá a musím povedať, že si bola úplne nádherná. naozaj ti to pristalo! :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Tvojej mamke držím palce, lebo v každom želaní čo človek dostáva k sviatkom je najdôležitejšia tá časť o zdraví. Keď máš zdravie, tak všetko ostatné príde. Hovoriť o chorobe je dôležité, lebo ľudia patria do dvoch skupín, jedny sa vystrašia a zostresujú a druhý chorobu zľahčia a neriešia. Je potrebné mať čo najviac informácii, aby každý vedel ako zareagovať keď sa ho to týka. Ďakujem za pekný článok

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný článek, moc ti to sluší a hlavně přeji hodně sil, aby tvoje maminka onemocnění zdárně překonala. Opravdu není nic důležitějšího než zdraví. A to si člověk uvědomí právě ve chvíli, kdy se něco stane.. Takže hlavně ať to dobře všechno dopadne a přeji hodně optimismu, který je v této situaci určitě nezbytný.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Kristý, skvělý článek. Doufám, že Tvoje mamka zabojuje a vyhraje ;) Přeji vám oběma vše dobré a děkuji, že píšeš i na toto téma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně že vyhraje! To už je jasné, snad to z článku nevyznělo jinak! Bylo to objevené brzy, takže to byla dobrá zpráva hned na začátek. Jen léčba je dlouhá a nepříjemná.

      Děkujeme za komentář :-)

      Vymazat
  6. Jsem ráda za každou z Vás, která si článek přečte a bude ho sdílet dál. Děkuji Kristýnce za její podporu a možnost se této akce zúčastnit. Děkuji Vám všem za milé komentáře a přání. Moc si toho vážím. Maminka

    OdpovědětVymazat
  7. Rozplakaly jste mě dojetím, holky. Jak říkáš i špatné věci mohou být k něčemu dobré. Víš, že držím palce!! A sdílím.

    OdpovědětVymazat
  8. Rozplakaly jste mě dojetím, holky. Jak říkáš i špatné věci mohou být k něčemu dobré. Víš, že držím palce!! A sdílím.

    OdpovědětVymazat
  9. Kristý, je dobře, že se to u maminky podchytilo včas, držím moc palce, ať to dobře dopadne! četla jsem nedávno článek, kde známé české ženy, co taky onemocněly, psaly, jak se často musely doktorům vnutit, že se jim něco opravdu nezdá. překvapuje mě, že při první pochybnosti se automaticky nezačne zkoumat, jestli to není něco horšího... snad se tenhle přístup změní a i díky takovýmhle akcím se zvýší povědomí u veřejnosti a hlavně prevence...

    OdpovědětVymazat
  10. Kristýnko, Tobě i mamince držím pěsti, abyste to překonaly! Jste bojovnice, takže věřím, že to zmáknete! Opravdu obdivuji tvé nasazení pro věc, je úžasné, že do toho dáváš vše a snažíš se přes blog něco přenést do podvědomí čtenářů :) Jsi šikulka, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  11. Držím palce ať to u vás dobře dopadne. Aktuálně si to prožíváme s kolegyní a spoluzackou, taky tady v Jizerkach.

    OdpovědětVymazat
  12. Tohle téma se mě teď hodně týká, mamka totiž po nekonečném roce konečně mohla do práce po tom, co podstoupila chemoterapie a bolestivé ozářky. Naštěstí všechno dobře dopadlo, doktorka u mamografu jí zachránila život, že jí poslala na biopsii po tom, co se jí tam něco nezdálo. Naštěstí to bylo opravdu malé, celá léčba byla boj a starosti a nikomu bych to nepřála. Doufá, že tvoje mamka bude taky v pořádku a bude léčbu alespoň trošku snášet.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj. Já jsem si u nás doma také dělala jednu takovou malinkou akci v rámci "čaje o páté" a musím říct, že se to docela dost i vydařilo :) Dělali jsme si to s kamarádkami a hodně se nám to líbilo, takže to nejspíše zopakujeme... Čaje jsme si pak kupovali z této stránky zde a tam jsem si pak pořídila i veliké množství bylinných tinktur, které jsou naprosto úžasné.

    OdpovědětVymazat